13 juli 2006

Løjtnantshjärta vant igjen

Den 13 år gamle norske hingsten Løjtnantshjärta vant onsdag Falsterbo Hunting for andre gang. Samtidig leverer han stabilt god resultater på sprangbanen. Nina Karstensen fra Rakkestad har gitt svenske Ellen Brunes frie tøyler når det gjelder matchingen av denne gode hingsten som mellom slagene også står til bedekning i Sverige - men ikke i Norge.
Årsaken er at denne hingsten blev kåret for avl her i Norge, mens senere avkåret på grunn av manglende resultater. Dette siste på grunn av en oppdretter som ikke ville presse en ung hingst oppover i klassene.
Resultatet ser vi nå - en sunn, frisk og holdbar hingst som viser klasse gang på gang. Vi vet om minst en hingst til som har lidd samme skjebne. Nina Bråten Johnsens Favoritas. Når skal markedet få rå innen hingstekåringen ? En hingst burde få fungere i avl når det ikke er arvelige svakheter som gjør at den ikke burde det. Bør man innføre et sertifikat med helseopplysninger og bruksegenskaper og så kunne oppdretterne selv bruke hodet og velge hingst ut fra disse opplysninger i stedet for at en kåringsnemnd skal sitte å bestemme ? Eller er dette helt utenkelig ?

Ingen kommentarer: