28 august 2006

Så ble jeg ikke overrasket

VM i feltritt er over – uten at feltrittsverden fikk se en ny stjerne på himmelen. Det var kjente navn som var med når medaljene skulle deles ut. At engelske Zara Phillips vant med australske Clayton Fredericks på andreplass ville gitt lav odds på forhånd. At USAs Amy Tryon kunne ta tredje på en heldig dag var heller ikke umulig. Hun har tidligere vist at hun kan plukke kirsebær med de beste.

Moro med svenskenes femteplass i lagkonkurransen – med det er svenskene klare for OL i Hong Kong. Magnus Gällerdal, Dag Albert, Linda Algotsson og Victoria Carlerbäck er fortsatt ”unge” i ryttersammenheng og vil nok være med å kjempe om plasser til Hong Kong.
Synd for finske Piia Pantsu som fikk en noe dramatisk avslutning på VM. Distansen passet ikke Karuso i en av kombinasjonene. Der de fleste gikk på fire steg, red Piia på tre og traff det neste hinderet (banketten i det første vannhinderet). Hest og jente måtte i bakken og det kunne se noe dramatisk ut, men etter at han fikk igjen pusten kom Karuso seg på beina igjen og rapportene fra Achen sier at hest og jente er like hele.

Litt humoristisk så kan man ikke snakke om Zara Philips uten å snakke avl og blodlinjer. Det er faktisk ikke så underlig at hun vinner VM. For det første har hun en god hest – selvprodusert nesten fra grunnen.
For det andre har hun noe å slekte på. I 1971 vant mamma prinsesse Anne av England EM i feltritt. Pappa Mark Phillips har enda bedre prestasjoner og vise til. Han red på det engelske laget som vant OL-gull i München i 1972 og OL-sølv i Seoul i 1988. I tillegg har han vunnet lag -gull i EM og VM samt fire seire i Badminton og en gang på Burghley. På hestespråket kalles det vel prestasjonsavl. At Zara nå har en stemor – Sandy – som er en av verdens beste dressurryttere, har nok bidret i positiv rettning for dronning Eilsabeths barnebarn. Er hun med i toppen fram til London 2012 vil engelskmennene gå mann av huse for å se henne ri feltritt i OL i Greenwich Park. Kanskje med norske ryttere som motstandere ?

VM har gitt Yogi Breisner en ny suksess. Malmø-karen som gjorde engelskmann av seg på 70-tallet, har trent det engelske laget til medaljer (mange av dem i gull) i samtlige internasjonale mesterskap siden 2000. Det er en prestasjon å ta av seg hatten for.

Ingen kommentarer: